Worstelen jullie hier ook mee?
- Jullie lieten een klimaatroadmap of CSRD-rapport opstellen. Eén van de conclusies: elektrificeer de industriële warmtevraag. Hoe, dat staat er niet.
- De hoofdzetel of klanten willen dat jullie CO2-neutraal worden. Zonnepanelen, relighting, elektrische auto’s: check. Tijd om de warmtevraag aan te pakken, maar hoe?
- Je hoort veel over e-boilers, maar is stoom via elektriciteit niet veel te duur? En zijn er geen andere, veelbelovende technologieën op komst?
- Je wil proceswarmte decarboniseren, maar het management blijft hameren op waterstof. Of je dacht er zelf aan, maar dat waterstofnet komt er niet en het blijft onbetaalbaar.
- Het zou mogelijk zijn om stoom te maken met een warmtepomp, maar je vindt geen leveranciers. Klopt dat wel? En is het realistisch en betaalbaar?
- De directie wil jullie CO2-emissies compenseren, maar je denkt dat jullie die zelf kunnen/moeten verlagen. Hoe overtuig je hen dat dit haalbaar is?
- De verplichte energie-efficiëntieaudits van de overheid? Gerommel in de marge. Tegen 2050 moeten jullie CO2-neutraal zijn, hoe reduceren jullie je CO2-emissies met tientallen procenten?
Klinkt herkenbaar? Dan is de StoomTransitieScan iets voor jullie.
Stel je even voor ...
- Je hebt zicht op alle warmteverbruikers en -flows en op jullie pad richting CO2-neutrale proceswarmte. Meer nog, jullie zijn klaar voor de eerste implementatiestappen.
- Je weet wanneer je welke stappen zet. Welke processen decarboniseer je morgen al en waarvoor wacht je op een taxshift of nieuwe technologie?
- Je hebt helder hoe jullie processen aanpassen om CO2-neutrale warmteopwekking zo goedkoop mogelijk te maken. En welke technologieën jullie daarvoor kiezen.
Dit zijn de resultaten van de StoomTransitieScan.
De StoomTransitieScan in 4 stappen
Mapping
Eerst brengen we jullie warmteverbruikers in kaart. Waar zitten ze, op welke grid, welke stoomtemperatuur vragen ze enz. Geen meters? Geen probleem, samen raken we er wel uit. We ronden af met een validatie.
Tuning
In deze stap kijken we na welke temperatuurniveaus jullie verbruikers echt nodig hebben. We zoeken uit hoe we processen realistisch aanpassen zodat ze klaar zijn voor de warmtetransitie. Eindigen doen we opnieuw met een validatie.
Matching
Hoe vullen we die reële warmtebehoefte zo efficiënt mogelijk in? Via een kwalitatieve beoordeling evalueren warmtepompen, e-boilers en andere technologieën. Zo is stoom van 140° in uitbating een pak goedkoper met een warmtepomp dan met een e-boiler.
Prioritizing
Tenslotte bepalen we de prioriteiten. Welk laaghangend fruit valt er te plukken? En wat moet nog even wachten omdat – bijvoorbeeld – de technologie er nog niet rijp voor is? We gieten ons advies in een helder rapport zodat jullie klaar zijn om aan de slag te gaan.
Waarom klanten voor Indea kiezen?
Old enough to know, young enough to care
Met 20 jaar ervaring in industriële warmte bij grote en kleinere bedrijven weet Indea waar de klepel hangt. Tegelijk zijn we gepassioneerd door haalbare, betaalbare CO2-neutraliteit.
Tuning is onze tweede natuur
De meest performante WKK van Vlaanderen staat sinds 2007 bij Agfa Gevaert. Hoe we dat weten? Omdat wij mee aan tafel zaten bij de tuning van de processen. Die knowhow vertalen we nu naar warmtepompen en andere technologieën.
Technology lovers met passie voor industrie
Natuurlijk zijn we onafhankelijk, maar we onderhouden prima contacten met technologieleveranciers. We weten dus wat mogelijk is én wat eraan komt.