Rekentools stoom en energie

‘Hoe bereken ik … ?’: die vraag krijgen we vaak. Deze rekentools helpen jou om zelf stoom- of energieberekeningen te doen. Vragen? Geef ons een seintje.

Rekentool ‘Hoeveel kost 1 ton stoom?’

De kost van een ton stoom hangt af van diverse parameters. Met deze overzichtelijke tool maak je snel een berekening van:
  • De marginale kost van een ton stoom
  • De kost incl. installatie en onderhoud
Voor beheerders van stoominstallaties. De tool bevat aanpasbare referentiegegevens, deze zijn aangeduid in het groen. Meer info over deze rekentool vind je hier.

Rekentool ‘Hoeveel is 0,1 PJ primair energieverbruik?’

Het Besluit Energieplanning (BEP) geldt voor bedrijven met een primair energieverbruik van >0,1 PJ. Met deze tool bereken je je primair energieverbruik en CO₂-uitstoot op basis van je energiefactuur.

Voor energiecoördinators en energie-, plant- of HSEQ-managers. In te vullen velden zijn aangeduid in het groen. Meer info over deze rekentool vind je hier.

Rekentool spark spread WKK

De spark spread – het verschil tussen de waarde van geproduceerde elektriciteit en de kostprijs van verbruikte brandstof – bepaalt de rendabiliteit van je WKK. Met deze tool evalueer je zelf of je met een WKK de elektriciteitsprijs voor je bedrijf kan verlagen. 

Voor energiecoördinators en energie-, plant- of HSEQ-managers in bedrijven die overwegen om te investeren in een WKK. De tool bevat aanpasbare referentiegegevens, deze zijn aangeduid in het groen. Meer info over deze rekentool vind je hier.

Rekentool ‘Hoeveel kost 1 m³ condensaat?’

Het komt nog steeds voor dat bedrijven condensaat afvoeren naar het riool. Hoeveel euro’s verlies je zo? Deze tool geeft het antwoord.

Voor de verantwoordelijke energiebesparing in een bedrijf of voor wie een nieuwe of vernieuwde installatie plant. De tool bevat aanpasbare referentiegegevens, deze zijn aangeduid in het groen. Meer info over deze rekentool vind je hier.

Rekentool ‘Hoeveel kost 1 m³ warm water?’

De kostprijs van 1 m³ warm water verschilt volgens de manier waarop het werd opgewarmd. Deze tool geeft een indicatieve kostprijs voor diverse productiemethodes zoals:
  • Mengen van koud water met condensaat
  • Opwarmen van warm water met een condenserende aardgasketel
Voor de verantwoordelijke energiebesparing in een bedrijf of voor wie een nieuwe of vernieuwde installatie plant. De tool bevat aanpasbare referentiegegevens, deze zijn aangeduid in het groen. Meer info over deze rekentool vind je hier.

Nieuwe rekentools meteen in je mailbox?

Vul hiernaast je gegevens in, dan krijg je een seintje. Bonus: af en toe een waardevolle energietip voor industriële bedrijven. Toch niet interessant? Dan schrijf je je eenvoudig uit.

We bewaren de info die je ons doorstuurt tijdelijk en met respect voor je privacy. Meer info.

Vragen over deze rekentools?

Geef ons een seintje. Stoom en energie zijn onze passie als externe energiedeskundigen:
we helpen jou dus graag vrijblijvend verder.