-
Wie zijn wij? Het Indea-team
Wie zijn wij? Het Indea-team
Indea werd opgericht in in 2007 door Willy en Valérie. Door Willy’s expertise lag de focus meteen al op stoom en WKK. Valérie vulde dit verder aan met expertise in data-analyse en ETS. We startten met studies op projectbasis en groeiden door naar langetermijnsamenwerking ter ondersteuning van energiemanagers in de industrie. Even voorstellen:
Valérie de Groote
Valérie is industrieel ingenieur, expert energie & ETS en specialist stoom & WKK. Haar passie? Als extern energiedeskundige meedenken met energiemanagers en hen ondersteunen zodat zij voluit hun rol kunnen spelen.
Valérie is bestuurder van COGEN Vlaanderen en geeft mee inhoud aan de cursus ‘Energiemanager’ van Amelior.Ward Deryckere
Ward is 30 jaar actief als ingenieur en adviseur in de energiesector. Eerst in diverse functies voor het energiebeheer van grote organisaties, sinds enkele jaren met focus op innovatieve energietechnologie en duurzame verbetering van energieprestaties van eindgebruikers.
Ward is ook gastdocent aan Howest en lead auditor ETS.
Willy Somers
Willy was jaren actief in lucht- en waterbehandeling en stoomproductie en was ook één van de eerste Vlaamse energieconsultants.
Hij ondersteunt Indea met zijn expertise op vlak van stoom- en warmtekrachtinstallaties en restwarmterecuperatie. Vanuit zijn cross-sectorkennis biedt hij creatieve, vernieuwende oplossingen.
Onze expertise in je bedrijf?
Vertel ons wat je vandaag nodig hebt. Wij luisteren, stellen de juiste vragen en denken met jou mee. Reken op een helder voorstel dat past bij je uitdaging. Even vrijblijvend overleggen? Bel 0479 239 009 of contacteer ons.
-
Daarom kiezen klanten voor Indea
Daarom kiezen klanten voor Indea
Langetermijnpartner
Van bij de start van de eerste opdracht doen we de moeite om je bedrijf door en door te leren kennen. De reden? Zo kunnen we proactief meedenken, prioriteiten helpen stellen en langetermijnwinsten helpen realiseren.
Ondersteuning op maat
Als energiemanager heb je sowieso veel aan je hoofd. Zeker als die rol bovenop je andere verantwoordelijkheden komt. Hoe heb jij je ondersteuning het liefst?
- Expert advies of een second opinion waar nodig
- Uitvoering van (een deel van) het werk als je dat wil
Eén senior contact
Telkens een nieuwe junior aan wie je alles opnieuw moet uitleggen? Daar heb jij geen tijd voor. Je wil een vertrouwde senior contactpersoon die:
- Jullie context door en door kent
- Altijd vlot bereikbaar is
- Als een teamlid met je meedenkt
Verandert onze contactpersoon toch? Dan zorgen wij voor de kennisoverdracht en kan je meteen verder.
Spreekt dit jou aan? Of heb je andere verwachtingen?
Laat het ons weten. We geven jou een eerlijk antwoord en denken graag al met jou mee. Bel 0479 239 009 of contacteer ons.
-
Onze visie op energietransitie
Onze visie op energietransitie
Uit de Europese Green Deal volgt dat Europa tegen 2030 50% minder CO₂ moet uitstoten en tegen 2050 (en liefst nog sneller) CO₂-neutraal moet zijn. Dat geldt niet enkel voor particulieren, maar ook voor bedrijven en hun producten.
Het doel van die Green Deal? Van Europa het eerste klimaatneutrale continent maken. De energietransitie die daarvoor nodig is, is één van de grootste uitdagingen ooit voor onze maatschappij en bedrijven.
Uitdaging én opportuniteit
Industriële bedrijven zetten al langer in op efficiëntieverhoging en vergroening. Voor de energietransitie zal dat echter niet volstaan. Een parallelle focus op proces- en productinnovatie én circulaire economie dringt zich op.
Een uitdaging, maar ook een kans om zich te onderscheiden in een markt waar de CO₂-voetafdruk steeds zwaarder doorweegt in aankoopbeslissingen. De bonus? Zo versterken we ook onze energieonafhankelijkheid.
Proactiviteit loont
Voor zowat elk bedrijf is het verminderen van de CO₂-voetafdruk een BHAG – een Big Hairy Audacious Goal. Een ambitieus, tastbaar en uitdagend doel dus. De externe druk neemt alleen maar toe:
- Beleidsmakers vertalen de Europese Green Deal volop naar wetgeving.
- CO₂ uitstoten wordt steeds duurder door het ETS-systeem en taksen.
- Klanten kiezen steeds vaker voor producten met een lagere CO₂-voetafdruk.
- Zelf groene energie opwekken vermindert de afhankelijkheid van marktgrillen.
Bedrijven die nu al de eerste stappen zetten, geven de energietransitie mee vorm en plukken daar ook financieel de vruchten van doordat ze minder ETS-bijdragen en taksen betalen.
Werken. Leren. Bijsturen.
Staat de industrie voor grote veranderingen als we in 2050 klimaatneutraal willen zijn? Zeker. Kunnen we wel slagen? Absoluut, ook al hebben we vandaag nog niet alle technologieën om de laatste ton emissie te vermijden. De huidige technologieën laten toe om al grote stappen vooruit te zetten en we hebben nog tijd om stap per stap te evolueren.
Rond 2050, onze deadline voor de energietransitie, zal Valérie haar actieve loopbaan als ingenieur en zaakvoerder van Indea beëindigen. Ze wil dan fier terugkijken op 30 jaar slim en hard werken, non-stop leren en blijven bijsturen. Zodat de energietransitie een feit zal zijn.
Dit is onze visie. Benieuwd naar de jouwe!
Geef ons een seintje als je erover wil sparren. Of schakel ons in voor een inspirerende lezing of interactieve workshop. Het doel? De energietransitie tastbaar maken voor je bedrijf. Bel 0479 239 009 of contacteer ons.
-
Werk samen met Indea
Werk samen met Indea
De nieuwe Energiebeleidsovereenkomst (EBO) 2023-2026 en versterkte wetgeving rond energie leggen bedrijven extra verplichtingen op en zorgen bij Indea voor meer aanvragen tot samenwerking. Het doel is doorgaans compliance met die wetgeving. Logisch, want daar helpen we klanten al jaren mee.
Vanaf 2023 gaan we een stap verder en verwachten we van klanten dat ze verder kijken dan die compliance. We rekenen op jullie engagement voor de toekomst, in lijn met het onze.
Dit is Indea’s drijfveer
We willen de klimaatverandering mee een halt toeroepen en onderschrijven de doelstellingen van de EU: netto zero emissies tegen 2050 en liefst vroeger. Een enorme uitdaging? Zeker. Maar ook een unieke opportuniteit voor productiebedrijven. Wij willen jou daarin begeleiden, op korte en lange termijn.
Dit engagement verwachten we:
- Je doet minstens jaarlijks een review van jullie energieverbruik en emissies (standaard voorzien in EBO of ISO50001). Doe je dit nog niet? Dan nemen we die jaarlijkse review op in onze samenwerking voor minstens 3 jaar. We ondersteunen jou daar graag in.
- Je organisatie sprak in een beleidsverklaring de ambitie uit om tegen 2050 of vroeger CO2-neutraal te worden in scope 1 en 2. Ook in scope 3 willen jullie stappen zetten.
- Je liet jullie carbon footprint in scope 1, 2 en 3 al berekenen of engageert je om dat binnen de drie jaar uit te voeren. Ook hierin ondersteunen we jou.
Voldoe je aan deze criteria ...
... of ben je bereid om hier stappen in te zetten? Dan zitten we op één lijn en begeleiden we jou graag richting 2050. Reken op een partnership op lange termijn: met veel klanten werken we al samen sinds onze oprichting in 2007.
Klinkt goed? Of heb je nog vragen?
Laat het ons weten. We denken graag al met jou mee en geven een eerlijk antwoord op je vragen. Bel 0479 239 009 of contacteer ons.