Verhoogde investeringsaftrek
De verhoogde investeringsaftrek is al jaar en dag een zekerheid in het subsidielandschap. Voor energiebesparende investeringen in 2021 (aanslagjaar 2022) bedraagt die verhoogde aftrek 13,5% voor middelgrote en grote ondernemingen. Komen onder meer in aanmerking:
- REG-toepassingen
- optimalisatie van industriële processen
- restwarmterecuperatie
- hernieuwbare energieproductie
- WKK
Meer info over de verhoogde investeringsaftrek vind je hier. De volledige lijst van technologieën die in aanmerking komen, vind je hier.
Ecologiepremie+
De Ecologiepremie+ werkt op basis van de Limitatieve Lijst voor Technologieën (LTL) die regelmatig wordt vernieuwd. Onder meer deze technologieën komen in aanmerking:
- recuperatie van restenergie, al dan niet met warmtepomp
- plaatsing van een chemische warmtepomp
- absorptiekoeling op restwarmte
- ORC op eigen restwarmte (enkel voor kmo's)
- recuperatie van restwarmte (enkel voor kmo's)
- aansluiting op een warmtenet (enkel voor kmo's)
- plaatsing van een chiller met CO2 en of NH3 als koelmiddel
Kleine bedrijven ontvangen nog tot 40% op de meerkost voor investeringen in ecoklasse A, grote bedrijven tot 30%. De meerkost werd per technologie vastgelegd.
Meer info over de ecologiepremie+ vind je hier.
Strategische ecologiesteun
Voor technologieën die niet op de limitatieve lijst van de Ecologiepremie+ staan, kan je "strategische ecologiesteun" aanvragen. Voldoen jullie aan de voorwaarden van EBO maar zijn jullie niet ingestapt? Dan kunnen jullie niet genieten van deze premie.
Meer info over de strategische ecologiesteun staat hier.
Financiële ondersteuning voor energie-advies
Kmo's kunnen via de kmo-portefeuille ondersteuning vragen voor een energiescan en energieadvies bij een geregistreerd dienstverlener. Meer info over energieadvies vind je hier.
Geen ecologiepremie+ ? Neem deel aan de call groene warmte
Ontvang je geen wkk- of groenestroomcertificaten of ecologiepremie+ ? De Vlaamse overheid organiseert regelmatig ‘calls groene warmte’ voor projecten die niet in aanmerking komen voor andere Vlaamse subsidies.
Investeer je in groene warmte, recuperatie van restwarmte of warmtenetten? De deadline van de meest recente call was 19 oktober 2021. Houd de onderstaande website in het oog voor de volgende ronde. De ingediende projecten krijgen een score op basis van kostenefficiëntie en CO2-besparing. De best scorende projecten ontvangen een subsidie. Het totale beschikbare subsidiebedrag bedraagt 23,5 miljoen EUR voor groenewarmteprojecten, restwarmte- en warmtenetprojecten.
Meer info over de call groene warmte vind je hier.
Een overzicht van alle Vlaamse subsidies duurzaam ondernemen vind je hier.
Artikels zoals dit in je mailbox?
Schrijf je hier in. Toch niet interessant? Dan schrijf je je eenvoudig uit.
We bewaren de info die je ons doorstuurt tijdelijk en met respect voor je privacy. Meer info.