Blog

Hoeveel kost 1 ton stoom?

Regelmatig komen surfers op deze website terecht na het googelen op de zoekterm "kostprijs 1 ton stoom" of "kost stoom". Omdat Google geen pasklaar antwoord op deze vraag heeft, formuleren we er één in dit blogartikel.

Terug

Kostprijs 1 ton stoom: wat speelt een rol?

Verschillende componenten bepalen de kostprijs van één ton stoom. De belangrijkste componenten van de stoomprijs zijn (uiteraard) de brandstofkost en de kostprijs van water en waterbehandeling. Daarnaast zijn er ook de kosten van elektriciteit, afvalwater, onderhoud en de afschrijving van de installatie.

Exploitatie: de sleutel tot hogere of lagere kosten

De exploitatie van de stoomketel bepaalt het aandeel en de grootte van deze componenten. Zo zal een lage retour aan condensaten de kosten voor waterverbruik, waterbehandeling en brandstof verhogen, o.m. omdat meer suppletiewater moet worden opgewarmd. En ook de kwaliteit van dat suppletiewater speelt een rol: een hogere geleidbaarheid betekent meer spuien en dus meer energie- en waterverlies.

Een voorbeeldberekening vind je hier niet, wél een handige rekentool in Excel waarmee je zelf snel aan de slag kan. Vul de groene velden in volgens de parameters van je bedrijf en je hebt snel een idee van de kostprijs van 1 ton stoom in je bedrijf.

Deel dit op

Dit is een tip van Valérie de Groote

Valérie is industrieel ingenieur met een master in milieuwetenschappen en -technologieën. Haar passie? Als extern energiedeskundige meedenken met energiemanagers en hen ondersteunen zodat zij voluit hun rol kunnen spelen.

Artikels zoals dit in je mailbox?

Schrijf je hier in. Toch niet interessant? Dan schrijf je je eenvoudig uit.

We bewaren de info die je ons doorstuurt tijdelijk en met respect voor je privacy. Meer info.