Hoeveel kost 1 ton stoom?

Regelmatig komen surfers op onze website terecht na het googelen op de zoekterm "kostprijs 1 ton stoom" of "kost stoom". Omdat Google geen pasklaar antwoord op deze vraag beschikbaar heeft, formuleren we er één op deze blog.

Verschillende componenten bepalen de kostprijs van één ton stoom. De belangrijkste componenten die deel uitmaken van de stoomprijs zijn (uiteraard) de brandstofkost  en de kostprijs voor water en de behandeling ervan. Daarnaast moeten ook de kosten voor elektrisch verbruik, afvalwater en onderhoud meegerekend worden. Tot slot is het niet onbelangrijk de afschrijvingskosten van de installatie mee in rekening te brengen.

We merken op dat de wijze van exploitatie van de stoomketel sterk bepalend is voor het aandeel en de grootte van bovenvermelde componenten. Zo zal een lage retour aan condensaten aanleiding geven tot een hoger waterverbruik, hogere kosten voor waterbehandeling, en ook hogere brandstofkosten, omdat meer suppletiewater moet worden opgewarmd. Zo ook is de kwaliteit van het suppletiewater van belang. Want een hogere geleidbaarheid betekent meer spuien, wat een verlies aan water en energie inhoudt.

Een voorbeeldberekening nemen we deze keer niet op in onze blog, maar wel een handige Excel tool waarmee u zelf snel aan de slag kunt. Na invulling van de groene velden, volgens de parameters die in uw bedrijf gelden, krijgt u snel een idee van de kostprijs van 1 ton stoom in uw bedrijf.

Via deze link kan u de Excel-tool downloaden.

geschreven door Valérie de Groote op 09-05-11 (8 jaren geleden) in Algemeen.

Reageer

Naam
(*)
E-mailadres
(*) wordt niet getoond
Website
Onderwerp
Boodschap