Energiesubsidies van de netbeheerders in 2015

U heeft het zeker al opgemerkt? Het gonst van de bedrijvigheid in energieaudit-land momenteel. Bedrijven stapten in EBO, de deadline voor de energieaudit voor Grote Ondernemingen nadert met rasse schreven en er wordt druk gepuzzeld met budgetten om de rendabele maatregelen te kunnen implementeren.

Het uitgelezen moment dan ook, om het te hebben over de subsidies voor energiebesparende maatregelen. We maakten voor u een overzicht van de subsidies, geldig voor investeringen in 2015.

Subsidies van de distributienetbeheerder: tot 25.000 EUR per project!

De subsidies van de distributienetbeheerder zijn op te splitsen in enerzijds "standaard" maatregelen zoals het plaatsen van (dak)isolatie, efficiënte beglazing, energiezuinige verlichting, warmtepompen en zonneboilers en anderzijds het "maatwerk", onder de vorm van de "REG-steun na energiestudie of energieaudit".

Voor de standaardmaatregelen kan u de subsidie aanvragen nadat het project gerealiseerd werd. Bij de uitvoering kijkt u best de actievoorwaarden na, zodat u later vlot de aanvraag kan indienen.

De subsidie "REG-steun na energiestudie of energieaudit" is er voor energiebesparingen die niet onder de standaardtoepassingen vallen en volgen uit een energie-scan of energie-audit. In deze categorie kan u tot 25.000 EUR subsidie ontvangen, in functie van de berekende besparing. Diverse energiebesparende projecten (met een terugverdientijd groter dan 2 jaar) komen in aanmerking, zoals bijvoorbeeld omgekeerde osmose, rookgascondensor voor de stoomketel, frequentiesturing, ..

Subsidies Eandis
Subsidies Infrax
Subsidie "Premie na energieaudit"

 

Subsidies van de transportnetbeheerder (ELIA)

Voor bedrijven die rechtstreeks aangesloten zijn op het hoogspanningsnet van ELIA zijn bovenstaande subsidies niet van toepassing. ELIA heeft een eigen subsidieprogramma waarbij bedrijven tot 200.000 EUR subsidie per jaar kunnen aanvragen. Elk energiebesparend investeringsproject, dat niet in aanmerking komt voor groenestroom- of WKK-certificaten, komt in aanmerking. De besparing en terugverdientijd (TVT) moeten vooraf in een studie berekend worden. Het steunpercentage hangt af van de TVT: bij een terugverdientijd van 2 jaar bedraagt het 10%, om gradueel te stijgen tot 40% bij een terugverdientijd van 5 jaar.
OPGELET: bij de ELIA-subsidie dient de aanvraag eerst goedgekeurd te worden door ELIA alvorens de bestelling kan geplaatst worden!

Subsidies Elia

Lees verder in onze andere blogpost voor andere subsidies voor energiebesparende investeringen ...

 

geschreven door Valérie de Groote op 07-10-15 (3 jaren geleden) in Algemeen.

Reageer

Naam
(*)
E-mailadres
(*) wordt niet getoond
Website
Onderwerp
Boodschap