Andere energiesubsidies in 2015

In onze eerste blogpost hadden we het over  de subsidies van de netbeheerders (Eandis, Infrax en ELIA). hieronder gaan we verder met een tweede reeks subsidiemogelijkheden.

Ecologiepremie Plus

De ecologiepremie Plus werkt op basis van een Limitatieve Lijst voor Technologieën ( LTL). Sinds juli 2015 is een nieuwe lijst van kracht. Technologieën die in aanmerking komen: plaatsen van een chiller met CO2 en/of NH3 als koelmiddel, recuperatie van restwarmte (enkel voor KMO's), warmtepompen, ORC op restwarmte (indien geen groenestroomcertificaten), absorptiekoeling op restwarmte, inkoppeling op een warmtenet (enkel KMO's),intelligente daglichtsystemen/lichtbuizen, ...

Kleine bedrijven ontvangen nog tot 25% op de meerkost voor investeringen ecoklasse A, grote bedrijven tot 12,5%. De meerkost werd per technologie vastgelegd. Er zijn bonussen voor bedrijven met milieucertificaten en/of een milieumanagementsysteem.

Voor technologieën die niet op de limitatieve lijst staan, kan "strategische ecologiesteun" aangevraagd worden. Met ingang van 11 maart 2015 zijn de percentages aangepast.

Ecologiepremie plus
Strategische ecologiesteun

 

Verhoogde investeringsaftrek

De verhoogde investeringsaftrek is al jaar en dag een zekerheid in het subsidielandschap. Voor de energiebesparende investeringen gedaan in 2015 (aanslagjaar 2016) bedraagt de verhoogde aftrek 13,5%. Komen onder meer in aanmerking: REG-toepassingen, optimalisatie van industriële processen, restwarmterecuperatie, hernieuwbare energieproductie en WKK.

Verhoogde investeringsaftrek
 

Financiële ondersteuning voor het verkrijgen van energie-advies

Tot slot zijn voor KMO's ondersteuningsprogramma's beschikbaar zoals een gratis energiescan en een zelfscan. Daarnaast kan advies via de KMO-portefeuille ondersteund worden. Via onderstaande links komt u meer te weten.

Energiescan
KMO-portefeuille

Lees meer over de subsidies van de netbeheerders in onder andere blogpost ...

 

geschreven door Valérie de Groote op 07-10-15 (4 jaren geleden) in Subsidie.

Reageer

Naam
(*)
E-mailadres
(*) wordt niet getoond
Website
Onderwerp
Boodschap